5 σημάδια ότι κάνεις Gaslighting στον εαυτό σου
Με τον όρο gaslighting εννοείται μία τεχνική χειραγώγησης και συναισθηματικής κακοποίησηςπου στόχο έχει να αποσταθεροποιήσει το άτομο και να το κάνει να αμφισβητεί την ίδια του τη λογική, τα συναισθήματα του, ακόμα και γεγονότα που έχει βιώσει. Ο όρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ταινία με τίτλο «Gaslight», όπου ο πρωταγωνιστής, με σκοπό να αποκομίσει οικονομικά οφέλη, προσπαθεί να πείσει τη σύζυγο του και τον κύκλο τους ότι είναι τρελή, αμφισβητώντας τη λογική της, αρνούμενος γεγονότα, πράξεις και λόγια του.
Πολύ συχνά παρατηρούμε ανθρώπους να χειραγωγούν με αυτό τον τρόπο τους άλλους, όμως δεν είναι σπάνιο και εμείς οι ίδιοι να κάνουμε gaslighting στον εαυτό μας, χωρίς φυσικά να το αντιλαμβανόμαστε. Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους «ύπουλα» μας κακομεταχειριζόμαστε:
Το Gaslighting, από όπου και αν προέρχεται, υπονομεύει τη σταθερότητα και την ψυχική μας υγεία. Όταν λειτουργεί ως ένα μόνιμο μοτίβο συμπεριφοράς, το άτομο αρχίζει σταδιακά να αμφισβητεί την ίδια του την πραγματικότητα και δυσκολεύεται να βάζει όρια και να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Χάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του, αμφισβητεί την κρίση και τις αποφάσεις του, βιώνει σύγχυση, αποπροσανατολισμό και ψυχική αστάθεια, ενώ αποκτά την τάση να απολογείται συνεχώς. Σε συναισθηματικό επίπεδο, το άγχος, η απελπισία και η θλίψη που νιώθουν τα θύματα του gaslighting δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην εμφάνιση αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης και νευρικού κλονισμού.
Αν ο Gaslighter είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, δεν έχουμε παρά να δουλέψουμε μαζί του. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να ανακτήσουμε την αίσθηση της προσωπική δύναμης και την εμπιστοσύνη στην εσωτερική μας φωνή. Η διανοητική και συναισθηματική μας ισορροπία είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες. Γιατί να τις διαταράσσουμε εμείς οι ίδιοι; Γιατί να αμφισβητούμε την αλήθεια μας;
Οφείλουμε στον εαυτό μας να είμαστε σε επαφή και σύνδεση μαζί του, να τον ακούμε, να τον εμπιστευόμαστε και να τον τιμάμε. Οφείλουμε να έχουμε αυτοσεβασμό, να επικυρώνουμε τα συναισθήματα μας, να είμαστε ανεκτικοί και ευέλικτοι με τον εαυτό μας, να τον αποδεχόμαστε, να τον στηρίζουμε και να γίνουμε για εκείνον ο γονιός που θα θέλαμε να είχαμε.
Κείμενο: Αγγελική Κονιδάρη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc/Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Βιβλιογραφία
Abramson, Kate (2014). "Turning up the Lights on Gaslighting". Philosophical Perspectives. 28 (1): 1–30.
Marlow-MaCoy, Amy (2020). The GaslightingRecovery Workbook: Healing From Emotional Abuse. Rockridge Press; Workbook edition
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com
0 Σχόλια