6 Τρόποι για να αποτοξινώσεις το μυαλό σου | InMedHealth

 

6 Τρόποι για να αποτοξινώσεις το μυαλό σου

Η αποτοξίνωση είναι μία διαδικασία που ο οργανισμός μας εκτελεί από μόνος του, ώστε να αποβάλει πιθανές επιβλαβείς ουσίες. Οι ειδικοί διατροφολόγοι και ιατροί προτείνουν κυρίως συγκεκριμένη διατροφή με ευεργετικά συστατικά και γυμναστική, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε περαιτέρω το σώμα μας σε αυτή τη διαδικασία.

Η αποτοξίνωση, όμως, δεν είναι απαραίτητη μόνο σε σωματικό επίπεδο, αλλά και σε πνευματικό. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, η υπερ-πληροφόρηση, οι καθημερινές δυσκολίες και τα άγχη, η δύσκολη περίοδος που διανύουμε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω Covid-19 είναι μόνο λίγοι από τους παράγοντες που επιβαρύνουν τη διάθεση και το μυαλό μας, το οποίο συσσωρεύει διαρκώς ένταση και στρες. Έτσι, αν θέλουμε να έχουμε υγιές πνεύμα και διαυγή σκέψη, καλό είναι πού και πού να το φροντίζουμε λίγο παραπάνω και να το «καθαρίζουμε». Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους:

1. Γράφουμε ημερολόγιο: Εύκολος και πρακτικός τρόπος να αποσυμφορήσουμε το μυαλό μας. Μπορούμε να γράψουμε σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες, ανησυχίες, πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Όταν οι σκέψεις μένουν μόνο στο μυαλό, μάς βαραίνουν και μάς στρεσάρουν. Αντίθετα, η καταγραφή και η τοποθέτηση τους στο χαρτί λειτουργούν ανακουφιστικά και ταυτόχρονα μας επιτρέπουν να τις δούμε πιο ψύχραιμα και οργανωμένα. 

2. Επιλέγουμε τις συναναστροφές μας: Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που μπορεί να μάς κουράζουν, να μάς ενοχλούν ή να εκπέμπουν αρνητική ενέργεια για εμάς. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το με ποιον μοιραζόμαστε τον χρόνο και το χώρο μας. Καλό είναι να είμαστε επιλεκτικά κοινωνικοί και να συναναστρεφόμαστε με άτομα που «θρέφουν» το πνεύμα μας.

3. Προσοχή στα social media: Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο διασκεδαστικά και να φαίνονται, απομυζούν την ενέργεια μας, ειδικά αν η ενασχόληση με αυτά είναι πολύωρη. Επιπλέον, οι λογαριασμοί και τα άτομα με τα οποία συνδεόμαστε διαδικτυακά μάς επηρεάζουν πάρα πολύ. Συνεπώς, αξίζει να αναρωτηθούμε: Ποιους ακολουθούμε; Τι μάς προσφέρουν; Μάς κάνουν καλό; Αν όχι, μήπως να κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα και να πατήσουμε “follow” μόνο σε πράγματα που έχουν να μας δώσουν κάτι αξιόλογο;

4. Διάλειμμα από την τεχνολογία: Οι συσκευές (τηλεόραση, κινητό, Η/Υ, tablet κλπ.) κρατούν τον εγκέφαλο μας σε συνεχή εγρήγορση και δεν τον αφήνουν να χαλαρώσει, ενώ επηρεάζουν άμεσα την παραγωγή ορμονών, τον ύπνο μας, τη διάθεση μας κ.α. Μικρά διαλείμματα από τη χρήση της τεχνολογίας μέσα στη μέρα μπορούν πραγματικά να μάς αναζωογονήσουν. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάμε μία βόλτα χωρίς να πάρουμε το κινητό μαζί μας (ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι απελευθερωτικό!), να περάσουμε χρόνο με τους αγαπημένους μας, κρατώντας μακριά το τηλέφωνο μας, να μειώσουμε τη χρήση των συσκευών τις βραδινές ώρες και πριν τον ύπνο κ.α.

5. Κάνουμε διαλογισμό: Είναι πια αποδεδειγμένο από το χώρο των νευροεπιστημών ότι ο διαλογισμός εξυγιαίνει τον εγκέφαλο μας. Παίρνουμε, λοιπόν, λίγο χρόνο για τον εαυτό μας και χαλαρώνουμε είτε με απλές ασκήσεις αναπνοής και εστίασης στο παρόν, είτε με καθοδηγούμενο διαλογισμό και οραματισμό και έτσι ξεδιαλύνουμε το νέφος που επικρατεί πολλές φορές στο μυαλό μας.

6. Βγαίνουμε στη φύση: Η επαφή με τη φύση έχει ένα τονωτικό αποτέλεσμα για όλες μας τις διαστάσεις και αισθήσεις. Οι φυσικοί ήχοι, το πράσινο, το οξυγόνο ανανεώνουν την ενέργεια μας και χαλαρώνουν τον νου.

Αφού εξασκηθούμε στα παραπάνω σταδιακά και περιοδικά μέσα στο χρόνο, σκοπός είναι να υιοθετήσουμε μία συνολική στάση φροντίδας και προστασίας του πνεύματος μας, που θα τηρούμε στην καθημερινότητα σαν φιλοσοφία ζωής.

Κείμενο: Αγγελική Κονιδάρη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας  M.Sc./ Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια