Η αποδοχή της συναισθηματικής πολυπλοκότητας | InMedHealth

 

Η αποδοχή της συναισθηματικής πολυπλοκότητας 

Στην καθημερινή μας ζωή οι άνθρωποι σπάνια βιώνουμε μόνο ένα συναίσθημα. Αντίθετα, βιώνουμε ένα μείγμα συναισθημάτων και μάλιστα ταυτόχρονα, υπάρχει δηλαδή μια συναισθηματική πολυπλοκότητα. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι κάποιος ετοιμάζεται για ένα νέο ξεκίνημα, όπως το ξεκίνημα μιας καινούργιας δουλειάς. Αυτός ο άνθρωπος είναι πιθανό να βιώνει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών συναισθημάτων την ίδια στιγμή. Ένα κομμάτι του εαυτού του μπορεί να είναι ενθουσιασμένο, ένα άλλο αγχωμένο, ένα άλλο αισιόδοξο και ένα άλλο κομμάτι του να φοβάται τη νέα αυτή εμπειρία. Συνεπώς, εκτός από ταυτόχρονα μπορεί τα συναισθήματα αυτά να είναι και αντιφατικά. Το συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κάποιος εύκολα είναι ότι οι άνθρωποι είμαστε περίπλοκα όντα και μπορούμε να αισθανόμαστε πολλά συναισθήματα και μάλιστα την ίδια στιγμή. Κάθε συνειδητή εμπειρία έχει την δική της συναισθηματική γεύση. Στην πραγματικότητα έχουμε τόσα συναισθήματα όσες και οι διαφορετικές εμπειρίες που βιώνουμε.

Η αποδοχή της συναισθηματικής πολυπλοκότητας είναι το κλειδί για την αυτογνωσία.

Σε όλους τους πολιτισμούς εντοπίζονται έξι βασικά συναισθήματα: ο θυμός, ο φόβος, η αηδία, η χαρά, η θλίψη και η έκπληξη. Επιπλέον υπάρχουν και κοινωνικά συναισθήματα, όπως η αμηχανία, η ενοχή, η ντροπή, η ζήλια, ο φθόνος και η υπερηφάνεια. Βέβαια, υπάρχουν πολλά ακόμη αμέτρητα συναισθήματα όπως η πλήξη, η ικανοποίηση, η διασκέδαση, η περιφρόνηση, η απογοήτευση κλπ. Άρα αυτό που καταλαβαίνει κάποιος είναι ότι ο συναισθηματικός κόσμος των ανθρώπων είναι πιο περίπλοκος από τα βασικά συναισθήματα που εντοπίζει η παγκόσμια βιβλιογραφία. Επιπλέον, όταν αναλύουμε ένα συναίσθημα παρατηρούμε ότι αυτό το ίδιο μπορεί να εμφανίζεται σε διαφορετικές μορφές ανάλογα με το πλαίσιο, την ένταση που το βιώνει το άτομο, τη διάρκεια και το περιεχόμενό του. Η αποδοχή της συναισθηματικής πολυπλοκότητας της ζωής είναι πολύ σημαντική γιατί δίνει στον άνθρωπο μια ξεκάθαρη εικόνα για το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος νους. Επιπλέον, μέσα από τη συναισθηματική πολυπλοκότητα οι άνθρωποι διδάσκονται να είναι πιο ανοιχτοί απέναντι στο ευρύ φάσμα συναισθηματικών εμπειριών που βιώνουν.

Φυσικά μπορεί να είναι υγιές και να προτρέπονται οι άνθρωποι να ονοματίζουν τα συναισθήματά τους, να τα αποδέχονται και να τα απελευθερώνουν, όμως κάποιες φορές υπάρχει μεγάλη συναισθηματική πολυπλοκότητα για να δώσουμε μια ακριβή ετικέτα σε αυτά. Άλλες φορές πάλι δεν γνωρίζουν τα άτομα καν πώς να περιγράψουν τα συναισθήματά τους, το οποίο είναι φυσιολογικό. Λύση σε αυτό μπορεί να δόση το να τα αισθανθεί απλά κάποιος ή να τα  εκφράσει καλλιτεχνικά μέσω τη μουσικής, της ποίησης ή της ζωγραφικής. Σε γενικές γραμμές η συναισθηματική πολυπλοκότητα είναι μια σημαντική πτυχή της ψυχολογίας μας. Το συμπέρασμα είναι ένα.

«Όταν σταματά κάποιος να προσπαθεί  να αισθανθεί την απόλυτη ευτυχία και μάθει να αποδέχεται την εμπειρία των συναισθηματικών εμπειριών που εισπράττει κάθε στιγμή, τότε μπορεί να γίνει ένας συναισθηματικά ευφυής άνθρωπος»

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc

#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια