Τα τρία είδη αναγκών που καλείται να καλύψει μια υγιής σχέση | InMedHealth

 

Τα τρία είδη αναγκών που καλείται να καλύψει μια υγιής σχέση 

Ο άνθρωπος είναι ένα ον κοινωνικό και έτσι έλκεται, επιθυμεί και χρειάζεται τη συνύπαρξη και τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Σε κάθε σχέση, ιδιαίτερα στη συντροφική, υπάρχουν κάποιες βασικές ανάγκες που είναι σημαντικό να καλύπτονται και που φυσικά μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την προσωπικότητα του ατόμου και τη φύση της σχέσης.

 Οι ανάγκες αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τις σωματικές, τις συναισθηματικές και τις πνευματικές ανάγκες. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά:

Σωματικές ανάγκες: 

- Άγγιγμα: Είναι σημαντικό να υπάρχει σωματική επαφή και άγγιγμα μέσα σε μία σχέση. Η αγκαλιά, το κράτημα των χεριών και το χάιδεμα μάς φέρνουν πιο κοντά και επιπλέον αυξάνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, δηλαδή της ορμόνης της αγάπης, της τρυφερότητας και της σύνδεσης.

- Σωματική οικειότητα: Η ανάγκη αυτή, πέρα από το άγγιγμα, περιλαμβάνει το να μοιραζόμαστε το χώρο μας με τον άλλο και κυρίως την ερωτική επαφή και σύνδεση, που χωρίς την αίσθηση της οικειότητας δεν μπορεί να λειτουργήσει.

- Σωματικός συντονισμός: Ο συντονισμός αυτός έχει να κάνει με το να αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η σωματική ανάγκη του άλλου. Για παράδειγμα, όταν καταλαβαίνουμε πότε ο σύντροφος μας έχει ανάγκη από μια αγκαλιά ή το να έρθουμε κοντά του, χωρίς να μας το ζητήσει, σημαίνει ότι είμαστε καλά συντονισμένοι μαζί του σε σωματικό επίπεδο.

Συναισθηματικές ανάγκες:

- Να μας βλέπουν: Να μας βλέπουν, να μας ακούν και γενικά να μας υπολογίζουν. Μέσα σε μία σχέση είναι απαραίτητο να νιώθουμε ότι είμαστε σημαντικοί, ορατοί και αποδεκτοί, όπως ακριβώς είμαστε, χωρίς όρους και κριτική.

- Σεβασμός και θαυμασμός: Σε όλες τις σχέσεις χρειάζεται να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και θαυμασμός για αυτό που είναι και πρεσβεύει το κάθε μέλος. Αρκεί να φανταστούμε πώς θα βιώναμε μια σχέση όπου δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, ώστε να αντιληφθούμε τη σημασία της.

- Αυτονομία: Η συντροφικότητα και το δέσιμο σε μία σχέση είναι σπουδαία, όμως ταυτόχρονα το άτομο πρέπει να υπάρχει και να νιώθει ολόκληρο και πλήρες και έξω από αυτή, διαφορετικά μιλάμε για συμβιωτικές και εξαρτητικές σχέσεις.

- Ασφάλεια: Η συναισθηματική ασφάλεια σημαίνει ότι μέσα στη σχέση είμαστε χαλαροί, χωρίς άμυνες και ελεύθεροι να εκφράσουμε κάθε πλευρά μας, ακόμα και εκείνη για την οποία ντρεπόμαστε ή δεν έχουμε αποδεχθεί.

- Έκφραση: Σε συνέχεια των παραπάνω, η εξωτερίκευση και η ανοιχτή επικοινωνία σε ό,τι αφορά τις πιο ευάλωτες πλευρές του εαυτού μας, χωρίς να φοβόμαστε την επίκριση, είναι βασική ανάγκη και προϋπόθεση για μία υγιή σχέση.

- Εμπιστοσύνη: Η εμπιστοσύνη συνεπάγεται ότι πιστεύουμε στον άλλο, στις ικανότητες και αρετές του και νιώθουμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε πάνω του.

Πνευματικές ανάγκες: 

- Ενθάρρυνση: Όλοι έχουμε ανάγκη να παίρνουμε στήριξη και ενθάρρυνση από τη σχέση μας, ώστε να ακολουθούμε τα όνειρα μας, να ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα μας και να αναπτυσσόμαστε πνευματικά.

- Ελευθερία: Η σχέση οφείλει να λειτουργεί ως πεδίο ελεύθερης έκφρασης, χωρίς ντροπή, φόβους, αμφιβολίες, δισταγμό. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για την πνευματική σύνδεση και πρώτα από όλα πρέπει να επικοινωνούμε αυθεντικά το ποιοι είμαστε.

- Εξέλιξη: Αν μία σχέση δεν μας εξελίσσει ως ανθρώπους, έστω σε κάποια επίπεδα, τότε ίσως δεν έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης.


Κλείνοντας, ας σκεφτούμε τα λόγια της Virginia Satir: “Θέλω να σε αγαπώ χωρίς να σε πνίγω, να σε εκτιμώ χωρίς να σε επικρίνω, να σε ακολουθώ χωρίς να επεμβαίνω, να σε προσκαλώ χωρίς να απαιτώ, να σε αφήνω χωρίς ενοχές, να σε κρίνω χωρίς μομφές και να σε βοηθώ χωρίς προσβολές”. 

Οι σχέσεις χρειάζονται πολλή δουλειά και από τις δύο πλευρές. Το σίγουρο είναι ότι μέσα σε κάθε σημαντική σχέση της ζωής μας θα πρέπει να παρατηρούμε αν καλύπτονται οι ανάγκες μας και αν βλέπουμε τον εαυτό μας να πηγαίνει μπροστά, να «γεμίζει» και να «ανθίζει». 


Κείμενο: Αγγελική Κονιδάρη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας  M. Sc., Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια


Βιβλιογραφία

Johnson, S. (2013). Love Sense: The Revolutionary New Science of Romantic Relationships. Little, Brown Spark, New York.

LePera, N. (2021). How to Do the Work: Recognize Your Patterns, Heal from Your Past, and Create Your Self. Harper Wave, New York.

#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια