Δίαιτες Αποτοξίνωσης (Detox)
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ή δίαιτες detox αποτελούν ακόμα μια τάση της εποχής, καθώς έχουν γίνει ευρέως γνωστές και απο διάφορους infuencers που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους. Τέτοιου τύπου δίαιτες θεωρητικά «καθαρίζουν» το αίμα του οργανισμού μας και ελαττώνουν παράλληλα την κυκλοφορία τοξικών ουσιών σε αυτόν.
Ποιες είναι όμως τελικά αυτές οι τοξικές ουσίες που περιορίζουν και με ποιόν τρόπο επιτυγχάνεται αυτό;
Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η αποτοξίνωση του οργανισμού μας γίνεται φυσικά, μέσω της λειτουργίας των οργάνων και των συστημάτων του οργανισμού μας όπως το ήπαρ, το ουροποιητικό σύστημα, ο ιδρώτας κλπ. Είναι, επομένως, πιθανότατα ένα ζήτημα που δε θα έπρεπε να μας απασχολεί ιδιαίτερα στον βαθμό που φαίνεται πως έχει πάρει έκταση. Ας αναλύσουμε όμως περαιτέρω αυτού του τύπου τις δίαιτες:
Είναι συνήθως μικρής διάρκειας και σχεδιασμένες για να ελαττώσουν τις τοξίνες στον οργανισμό, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν προκύψει απο συνθετικά χημικά, βαρέα μέταλλα ή άλλες μολύνσεις. Συνήθως περιλαμβάνουν μια περίοδο παρατεταμένης νηστείας- το λεγόμενο fasting- η οποία ακολουθείται απο αυστηρή δίαιτα που περιλαμβάνει αποκλειστικά φρούτα, λαχανικά, χυμούς και νερό. Μάλιστα, πολλές φορές ενθαρρύνεται και η χρήση σκευασμάτων, βοτάνων ή τσαγιών που υποστηρίζεται ότι εντείνουν την αποτοξινωτική δράση.
Υποστηρίζεται πως μια δίαιτα detox μπορεί να οφελήσει στην απώλεια σωματικού βάρους, καθώς και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του εντέρου. Παρ’όλα αυτά, η έρευνα που έχει γίνει και αποδεικνύει αυτές τις δράσεις είναι ελάχιστη και ο σχεδιασμός της την καθιστά μη στατιστικά σημαντική. Φαίνεται πως δεν είναι σαφές ούτε ποιες τοξίνες τελικά στοχοποιούνται, ούτε ο τρόπος που αυτές αποβάλλονται.
Έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσουν στην υψηλότερη συγκέντρωση και ενέργεια, παρ’όλα αυτά αυτό μπορεί να εξηγηθεί εύκολα απο την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και την ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού, συνήθειες δηλαδή που συστήνονται έτσι κι αλλιώς για μια ισορροπημένη διατροφή. Ας μην ξεχνάμε πως η αύξηση των ημερήσιων καταναλισκόμενων μερίδων λαχανικών και φρούτων και η ελαχιστοποίηση των fast food αποτελούν βασικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Περαιτέρω, η απώλεια βάρου που μπορεί να παρατηρηθεί ύστερα απο την τήρηση μιας τέτοιας δίαιτας, είναι πλασματική καθώς έχει φανεί απο μελέτες ότι αφορά κυρίως την απώλεια υγρών και όχι λίπους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη του βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της δίαιτας. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις αρνητικές επιδράσεις μιας τόσο περιοριστικής δίαιτας καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ποικιλία ψυχοσωματικών προβλημάτων όπως η πείνα, το αυξημένο στρες, οι διατροφικές ελλείψεις, το αίσθημα απομόνωσης, οι διαταραχές λήψης τροφής, η κόπωση, η αδυναμία κ.α.
Όσον αφορά την λήψη σκευασμάτων, η αποτελεσματικότητα αυτών δεν είναι αποδεδειγμένη ενώ κάποιες φορές η κατάχρηση και υπερκατανάλωση αυτών έχει συνδεθεί με επιβλαβείς για την υγεία συνέπειες, ακόμα και με θάνατο. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι οι ετικέτες τέτοιων προϊόντων έχουν ανακρίβειες και δεν είναι πάντα έγκυρες. Για το λόγο είναι σημαντικό πριν τη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος τέτοιου τύπου να στρεφόμαστε σε κάποιον έμπιστο γιατρό ή διαιτολόγο.
Οπότε τελικά τι πρέπει να τηρείτε στα πλαίσια της διατροφής σας;
Αρχικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης δεν είναι καμία άλλη απο το νερό. Είναι σημαντικό να πίνουμε επαρκείς ποσότητες νερού καθημερινά ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες μας σε νερό είναι αυξημένες. Απο εκεί και πέρα, δίνουμε έμφαση στην κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών καθημερινά με ιδιαίτερη έμφαση σε κραμβοειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο , τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι, καθώς επίσης και στα μούρα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το πράσινο τσάι. Επιπλέον, για την καλύτερη υγεία του εντέρου δώστε έμφαση σε προϊόντα ολικής άλεσης αλλά και σε εκείνα με πρε- και προβιοτικά όπως το κεφίρ και το γιαούρτι.
Για να συνοψίσουμε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αρκεί να παραθέσουμε ένα πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2012: «Αν και είναι σαφές πως ορισμένες περιβαλλοντικές χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν φυσιολογικές ορμονικές διαδικασίες, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις πως η ανθρώπινη υγεία έχει γενικά επηρεαστεί αρνητικά απο ενδοκρινικά ενεργά χημικά». Στόχος μας πρέπει να είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη και θρεπτική δίαιτα σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές συστάσεις για τη διατροφή.
Καβαρινού Δήμητρα (@nutrientales ) , Τελειόφοιτη Διαιτολογίας- Διατροφής
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
Βιβλιογραφία
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jhn.12286?saml_referrer
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-detox-diet
https://www.eatright.org/health/wellness/fad-diets/whats-the-deal-with-detox-diets
https://www.healthline.com/nutrition/detox-water-101#TOC_TITLE_HDR_4
0 Σχόλια