Ισορροπημένη Διατροφή στο νησί: 5+1 συμβουλές

 


 Συμβουλές για ισορροπημένη Διατροφή στο νησί

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι τόσο πιο έντονη είναι η αγωνία πολλών για την τήρηση του προγράμματός τους  προκειμένου να χάσουν βάρους. Η προσπάθεια, όμως, αυτή δε θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης την ημέρα που ξεκινούν οι καλοκαιρινές μας διακοπές. Μια ισορροπημένη διατροφή αφορά κυρίως την φροντίδα του εαυτού μας και την επιλογή θρεπτικών επιλογών πέρα απο γευστικών. Στόχος μας, λοιπόν, δεν είναι να μην φάμε ένα σουβλάκι με τηγανιτές πατάτες στο νησάκι, αλλά να έχουμε χτίσει μια φιλοσοφία γύρω απο το φαγητό πιο...ολοκληρωμένη.

Πώς θα βρούμε όμως αυτή τη χρυσή ισορροπία στη διατροφή μας;

Υπάρχουν κάποιες μικρές συμβουλές που αφορούν τις διατροφικές μας συνήθειες και μπορούν να μας βοηθήσουν να λαμβάνουμε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και να χάσουμε και βάρος, χωρίς να νιώσουμε πείνα ή ότι στερούμαστε κάτι.

Tip No 1: Μην ξεχνάς την σαλάτα σου!

Όταν, λοιπόν, θα είσαι στην ταβέρνα με την παρέα ρίξε την πρόταση να πάρετε σαλάτα αρκετή για να φάτε όλοι μια καλή ποσότητα. Εάν καταναλώσεις  πρώτα αρκετή σαλάτα, θα νιώσεις  χορτάτος πιο γρήγορα με αποτέλεσμα όταν έρθουν τα κυρίως πιάτα που συνήθως είναι πιο θερμιδογόνα να φας μια ποσότητα πιο λογική, που αντιστοιχεί στις πραγματικές σου ανάγκες.  

Tip No 2: Πήγαινε για ψώνια

Και όχι δεν εννοώ τα ψώνια που πέρασαν απο το μυαλό σου... Όταν φτάνεις στο νησί μα έξυπνη κίνηση είναι να περάσεις απο το σουπερμαρκετ και το μπακάλικο, ώστε να έχεις στο ξενοδοχείο σνακ και φρούτα για να τρως ενδιάμεσα τον γευμάτων. Κάτα τις διακοπές πολλοί έχουμε την τάση να ακούμε την φράση «ας μη φάμε τώρα για να βγούμε να φάμε το βράδυ». Είναι λογικό πάνω στον ενθουσιασμό μας να δούμε όσες περισσότερες παραλίες και αξιοθέατα μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των γευμάτων μας. Η παγίδα όμως εδώ είναι ότι όταν τελικά θα φάμε, οι ποσότητες θα είναι υπερβολικά μεγάλες , καθώς θα νιώθουμε έντονη πείνα. Για το λόγο αυτό, αν καταναλώνουμε μικρά σνακ ενδιάμεσα με προϊόντα που έχουμε προμηθευτεί όπως φρούτα, ξηροί καρποί, φρυγανιές, φυστικοβούτυρο κ.α. επιτυγχάνουμε τον καλύτερο κορεσμό κατα τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να κάνουμε ένα κανονικό γεύμα στην έξοδό μας.

Tip No 3: Νερό, νερό...πολύ νερό!

Το καλοκαίρι που η ζέστη είναι αυξημένη όπως και ο ιδρώτας μας οι ανάγκες μας για νερό είναι αυξημένες. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στις διακοπές, καθώς όλη τη μέρα περπατάμε και είμαστε κάτω απο τον ήλιο. Η επαρκής ενυδάτωση έχει αποδειχθεί απο πολυάριθμες μελέτες ως σημαντικός σύμμαχος στην απώλεια βάρους, ενώ επιφέρει και τον κορεσμό. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της αφυδάτωσης, της ηλίασης, των λοιμώξεων κλπ. Ενδιαφέρον είναι να σημειωθεί ότι το σήμα στον εγκέφαλο για την πείνα συχνά συγχέεται με αυτό για την δίψα.

 

Tip No 4: Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς

Εάν στο ξενοδοχείο που έχετε επιλέξει συμπεριλαμβάνεται και πρωινό, είναι σημαντικό να επιλέγουμε κυρίως θρεπτικές επιλογές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, γιαούρτι, φρούτα, ξηροί καρποί και αυγά και να αποφύγουμε επιλογές υψηλές σε λιπαρά όπως είναι το μπεικον και τα λιυκάνικα. Καθώς επιλογές που κάνουμε στο νησί όπως το σουβλάκι ή η μπριζόλα είναι υψηλές σε λιπαρά, καλό είναι να υπάρχει μια εξισορρόπηση με ένα μεγάλο μεν αλλά υγιεινό και θρεπτικό πρωινό το οποίο θα μας κρατήσει για αρκετή ώρα.

Tip No 5: Κάνε έξυπνες και θρεπτικές επιλογές

Τις φορές που θα αποφασίσεις να καταναλώσεις κρέας, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιο ψάρι, θαλασσινό ή κοτόπουλο. Επίσης, είναι ιδανικότερο αυτά να είναι ψητά αντί για τηγανητά και όπως είπαμε παραπάνω να συνδυάζονται με σαλάτα για ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα.

Tip No 6: Βάλε χρώμα στη ζωή σου

Και αυτό το εννοούμε τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Γενικά το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι η ποικιλία στς επιλογές μας. Επιλέγουμε να πάρουμε στην καφετέρια κάποιο smoothie ή φυσικό χυμό με ποικιλία φρούτων, τρώμε πολύχρωμες σαλάτες και είμαστε δημιουργικοί με τα γεύματά μας κάθε μέρα, καθώς το να φάμε το ίδιο γεύμα πέντε μέρες συνεχόμενα δεν έχει να μας προσφέρει και πολλά. Έτσι, όσο απλαυστικό μπορεί να μας φανεί τη μα μέρα ένα παγωτό, αντίστοιχα μπορούμε την επόμενη μέρα να ευχαριστηθούμε ένα δροσερό smoothie bowl ή buddha bowl αν προτιμάμε κάτι αλμυρό . Ποιός είπε ότι η υγιεινή διατροφή είναι και βαρετή;

Συμπερασματικά, και στις καλοκαιρινές μας διακοπές ισχύει η βασική αρχή της διατροφής: «Παν μέτρον άριστον». Το σημαντικότερο είναι στις διακοπές να μην χαλάσει η καλή μας διάθεση και να ξεκουραστούμε. Ακόμα και αν ξεφύγουμε μια μέρα απο το πρόγραμμά μας, δε θα πρέπει να απογοητευόμαστε, καθώς η επόμενη μέρα είναι μια νέα αρχή.



Καβαρινού Δήμητρα

Τελειόφοιτη Διαιτολογίας - Διατροφής 

(@nutrientales)


#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια