5+1 συνήθειες που καθιστούν πιο δύσκολη την απώλεια βάρους


 

Μεγάλο ποσοστό των ατόμων κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του για απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να αισθανθεί πως παρά την μεγάλη του προσπάθεια για βελτίωση των διαιτητικών συνηθειών και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, δεν βλέπει το αποτέλεσμα που θα ήθελε. Στην πραγματικότητα, η εξήγηση μπορεί να είναι πολύ απλή και να βασίζεται στις καθημερινές παραλείψεις που μπορεί το άτομο να κάνει ασυνείδητα.

1) Λανθασμένοι διατροφικοί συνδυασμοί

Ιδιαίτερα όταν η προσπάθεια απώλειας βάρους δεν γίνεται με την βοήθεια κάποιου ειδικού διαιτολόγου- διατροφολόγου, είναι συχνό λάθος τα άτομα να κάνουν γεύματα που δεν τους προκαλούν τον επιθυμητό κορεσμό, με αποτέλεσμα να κάνουν το επόμενό τους γεύμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, μια σαλάτα που περιέχει μόνο λαχανικά είναι λογικό να μην προκαλέσει κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να συνδυαστεί με πηγές «καλών» λιπαρών όπως λίγο ελαιόλαδο ή ξηροί καρποί. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των πρωτεϊνών στον κορεσμό. Προτείνεται, λοιπόν, να επιλέγουμε να προσθέτουμε στα γεύματά μας κάποια υγιεινή επιλογή πρωτεϊνης όπως το κοτόπουλο, το αυγό, το ψάρι ή κάποιο τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες απο τρόφιμα όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης φαίνεται να παρατείνουν το αίσθημα κορεσμού.

Τέλος, φαίνεται πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι υφές στο πιάτο μας. Προσπαθήστε να προσδέσετε στο γεύμα σας κάποια υλικά που απαιτούν μεγαλύτερη επεξεργασία στο στόμα όπως τραγανά λαχανικά ( αγγούρι, πιπεριές, καρότο κλπ ) και ως πηγή υδατάνθρακα επιλέξτε για παράδειγμα κάποιο παξιμάδι.

2) Μικρά ενδιάμεσα «τσιμπήματα»

Είναι πολύ σύνηθες τα άτομα που αισθάνονται πείνα να μην θέλουν να νιώσουν ότι χάλασαν το πρόγραμμα και την προσπάθειά τους οπότε και να καταναλώνουν τρόφιμα όπως αλλαντικά, τυριά ή ψωμί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο το άτομο να δεχτεί το αίσθημα της πείνας και να προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα που θα φάει στο τραπέζι. Έτσι, θα ανακουφιστεί πραγματικά και ουσιαστικά το αίσθημα της πείνας και οι θερμίδες που θα καταναλωθούν στο επόμενο γεύμα θα είναι λιγότερες.

3) Κατανάλωση πολλών θερμίδων κατά τις βραδινές ώρες

Σίγουρα δεν έπαθε κανείς κάτι επειδή κατανάλωσε ενα τοστ στις 10 το βράδυ αντί για τις 8. Η  γενικότερη συνήθεια όμως των ατόμων για παράλειψη πρωινού και κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων της ημέρας κατά τις πιο βραδινές ώρες έχει συσχετιστεί με αυξημένο σωματικό βάρος. Προτείνεται στο πρωινό γεύμα να καταναλώνεται περίπου το 25% των ημερήσιων θερμίδων!

4) Θερμίδες στα ποτά

Σίγουρα σε μια διαδικασία απώλειας βάρους, οι θερμίδες που καταναλώνουμε απο τα ροφήματα και αφεψήματα δεν θα είναι οι πρώτες που θα σκεφτούμε. Παρ’όλα αυτά, ο περιορισμός των αναψυκτικών με ζάχαρη, των καφέδων με καραμέλα, σαντιγί, ζάχαρη κλπ και φυσικά των αλκοολούχων μπορεί να αποτελέσει μια απο τις αλλαγές που θα κάνει την απώλεια σωματικού βάρους πολύ πιο εύκολη. Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, προτείνεται να καταναλώνεται με μέτρο και να προτιμώνται ποτά όπως το κρασί και η μπύρα και σίγουρα όχι τα κοκτειλ.

5) Κακή προετοιμασία

Σε μια προσπάθεια για βελτίωση των διαιτητικών συνηθειών είναι πολύ σημαντική η οργάνωση. Αυτό σημαίνει πως η απόφαση των γευμάτων της ημέρας δε θα πρέπει να λαμβάνεται τελευταία στιγμή, και το ψυγείο θα πρέπει να είναι επαρκώς εφοδιασμένο με ποικιλία υγεινών επιλογών. Είναι πολύ σύνηθες, εαν η υγιεινή επιλογή δεν είναι έτοιμη να μην στραφεί το άτομο σε αυτήν ιδιαίτερα εαν δεν είναι καλά συναισθηματικά ή νιώθει κούραση. Πάνω σε αυτό βασίζεται και το λεγόμενο meal-prep.

6) Υγιεινά προϊόντα...που δεν είναι και τόσο υγιεινά

Πολλές φορές κάποια προϊόντα έχουν γίνει γνωστά ως υγιεινά λόγω καλού μάρκετινγκ, παρ΄όλα αυτά θα πρέπει πάντα όταν επιλέγουμε να δοκιμάσουμε ένα νέο προϊόν να διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα. Για παράδειγμα, κάποια low fat προϊόντα προκειμένου να έχουν καλή γεύση είναι αυξημένα σε ζάχαρη ή αλάτι και έχουν παρόμοιες θερμίδες. Θα πρέπει, λοιπόν, να κατανοούμε τι είναι αυτό που πραγματικά κάνει ένα προϊόν να πλεονεκτεί συγκριτικά με κάποιο άλλο και σε ποιούς αναφέρεται.


Καβαρινού Δήμητρα (@nutrientales)

Απόφοιτη επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια