Ψυχική υγεία και επιπολασμός της ψυχικής νόσου
Από το 1994 θεσμοθετήθηκε η 10 Οκτώβρη ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σε ζητήματα ψυχικής υγείας.
Ιστορικά, η ψυχική νόσος έχει τις ρίζες της στην γέννηση του ανθρώπινου πολιτισμού. Για χιλιάδες χρόνια, οι αιτίες παρέμεναν άγνωστες. Ενώ, μόλις από τον 19ο αιώνα και μετά, η επιστήμη άρχισε να ασχολείται ενεργά και να κατανοεί ολοένα και περισσσότερο την ψυχική νόσο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την ψυχική υγεία ως μία κατάσταση ατομικής ευεξίας, ικανότητα επιτυχούς επίλυσης των προβλημάτων της ζωής, ικανότητα παραγωγικής εργασίας και συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Ο ορισμός αυτός βρίσκεται αρκετά μακριά από την απλή κοινή γνώμη ότι η απουσία μίας ψυχικής διαταραχής συνεπάγεται και ψυχική υγεία. Η ψυχική υγεία ειναι πολλά παραπάνω από το αντίθετο της ψυχικής νόσου.
Παρακολουθώντας τα στατιστικά της ψυχικής ασθένειας, η κατάθλιψη είναι η πιο κοινή ψυχική διαταραχή στον γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη παγκοσμίως. Στις αρχές του 2000, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέβλεψε ότι μέχρι το έτος 2020 η κατάθλιψη θα κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια επιβάρυνση. Το 2021 τα στατιστικά έδειξαν ότι 5% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη σε όλο τον κόσμο. Ενώ, υποστηρίζεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η κύρια αιτία ασθένειας έως το 2030.
Ο αυτοκτονικός ιδεασμός και η απόπειρα αυτοκτονίας συνυπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η αυτοκτονία αποτελεί την κύρια αιτία τραυματισμών και απώλειας ζωής παγκοσμίως, με ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως. Ένα άτομο αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα.
Η κατάθλιψη δεν είναι η μόνη ψυχιατρική πάθηση που φτάνει σε επίπεδα επιδημίας. Παγκόσμια, 60 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διπολική διαταραχή και 21 εκατομμύρια πάσχουν από σχιζοφρένεια. Σε αντίθεση με την σωματική νόσο, οι ασθενείς που νοσούν ψυχικά έχουν τραύματα που σπάνια είναι ορατά με γυμνό μάτι. Περισσότεροι από έναν στους τρεις ανθρώπους, κάποια στιγμή της ζωής τους θα αναφέρουν προβλήματα και δυσκολίες που θα συμπίπτουν με τα κριτήρια διάγνωσης μίας ή περισσότερων ψυχικών διαταραχών.
Ωστόσο, η ευημερία και η ψυχική ασθένεια δεν πρέπει να θεωρούνται τα δύο άκρα του ίδιου φάσματος. Ένας σημαντικός αριθμός ατόμων βιώνουν ευημερία παρουσία συμπτωμάτων ψυχικής νόσου. Το μήνυμα που θέλουμε να μεταδοθεί μέσα από αυτό είναι ότι ακόμη και ένας άνθρωπος που νοσεί ψυχικά, μπορεί η υποκειμενική του εμπειρία να έχει θετικό πρόσημο ενώ, παράλληλα, με τα κατάλληλα εφόδια, την παρέμβαση και τη φροντίδα μπορεί να βιώνει ευημερία και να αυξάνει την ομαλή λειτουργικότητά του.
Η ψυχική υγεία είναι κομμάτι όλων μας.
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com
0 Σχόλια