Διατροφή και παραγωγικότητα

Διατροφή και Παραγωγικότητα


Είναι γνωστό πως η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχό μας για την επίτευξη της καλύτερης συνολικής υγείας. Γνωρίζατε, όμως, πως η διατροφή μπορεί να επηρεάζει και το κίνητρό μας για επίτευξη στόχων;

Η καθηγήτρια Carmen Sandi στο School of Life Sciences του EPFL σημείωσε για το παραπάνω ερώτημα: "Εάν ισχύει αυτό, θα μπορούσαν οι διατροφικές παρεμβάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα μεταβολιτών να είναι ένα αποτελεσματικό όχημα για τη βελτίωση της απόδοσης με κίνητρα;"

Η ομάδα της στο Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας της Nestlé, δημοσίευσε μια μελέτη που δίνει τις πρώτες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό. Οι ερευνητές εστίασαν σε μια περιοχή βαθιά στον εγκέφαλο που ονομάζεται «επικλινής πυρήνας», ο οποίος είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση λειτουργιών όπως η ανταμοιβή, η ενίσχυση, η αποστροφή και το κίνητρο (το λεγόμενο motivation).

Η μελέτη βασίστηκε στις πιθανές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες που προκύπτει απο τον μεταβολισμό στον εγκέφαλο.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες; Καθώς τα κύτταρα «τρώνε» διάφορα μόρια για καύσιμο, παράγουν μια σειρά από τοξικά απόβλητα με τη μορφή μορίων υψηλής αντίδρασης γνωστά συλλογικά ως «οξειδωτικά είδη»- οξειδωτικές ρίζες. Φυσικά, τα κύτταρα διαθέτουν διάφορους μηχανισμούς για να καθαρίσουν τα οξειδωτικά είδη, αποκαθιστώντας τη χημική ισορροπία του κυττάρου. Μερικές φορές,όμως, αυτή η ισορροπία διαταράσσεται και αυτή η διαταραχή είναι αυτό που λέμε «οξειδωτικό στρες».

Ο εγκέφαλος συχνά υποβάλλεται σε υπερβολικό οξειδωτικό στρες από τις νευρομεταβολικές διεργασίες του -- και το ερώτημα για τους ερευνητές ήταν εάν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών μπορούν να επηρεάσουν το ερέθισμα της παραγωγικότητας. Για να απαντήσουν στην ερώτηση, οι επιστήμονες εξέτασαν το πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό του εγκεφάλου, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλουταθειόνη (GSH), και τη σχέση της με το motivation.

«Η μελέτη μας παρέχει νέες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο μεταβολισμός του εγκεφάλου σχετίζεται με τη συμπεριφορά και προτείνει διατροφικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην οξειδωτική ισορροπία και την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου», καταλήγουν οι συγγραφείς. Τα ευρήματα της μελέτης «υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της συσσωρευτικής αντιοξειδωτικής λειτουργίας μπορεί να είναι μια εφικτή προσέγγιση για την ενίσχυση των κινήτρων».

«Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, το συμπλήρωμα διατροφής που δώσαμε στη μελέτη μας μπορεί επίσης να συντεθεί στο σώμα από την πρόδρομη κυστεΐνη της», λέει η καθηγήτρια. «Η κυστεΐνη περιέχεται σε «τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες», όπως το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι ή τα θαλασσινά. Άλλες πηγές με χαμηλότερη περιεκτικότητα είναι τα αυγά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως το ψωμί και τα δημητριακά και ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα κρεμμύδια και όσπρια.

«Η μελέτη μας αποτελεί απόδειξη αρχής ότι η διατροφική Ν-ακετυλοκυστεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα GSH στον εγκέφαλο και να διευκολύνει την κοπιαστική συμπεριφορά».

 

Καβαρινού Δήμητρα ( @nutrientales )

Απόφοιτη Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)

Υποψήφια Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Καρδιομεταβολική Ιατρική», ΕΚΠΑ

 

 

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221107114456.htm

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια