Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

 


Η αγκαλιά αποτελεί έναν τρόπο μη λεκτικής, αλλά βαθιάς επικοινωνίας, που ενισχύει την ψυχική μας υγεία και μάς κρατά συνδεδεμένους με όσους αγαπάμε, μεταφέροντας μηνύματα και συναισθήματα, που πολλές φορές οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξεις τη στοργή και την αγάπη σου από το να αγκαλιάζεις αυτόν που αγαπάς.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες με αντικείμενο την αγκαλιά και όλες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: Η αγκαλιά δεν μάς κάνει απλά να αισθανόμαστε όμορφα, αλλά μάς προσφέρει πολύτιμα οφέλη σε επίπεδο φυσιολογίας, ψυχολογίας και σχέσεων. Ας δούμε τα βασικότερα:

  • Επηρεάζει θετικά τις ορμόνες: Η αγκαλιά μπορεί και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της νορεπινεφρίνης, των ορμονών του στρες, οι οποίες εκκρίνονται με σκοπό να λειτουργήσουμε σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις όπου μπαίνουμε σε κατάσταση “fight or flight”. Έτσι, με το να αγκαλιάσουμε κάποιον, μπορούμε να μετριάσουμε την παραγωγή τους και να έρθουμε σε κατάσταση ηρεμίας. Ακόμη, η αγκαλιά βοηθά στην παραγωγή της ορμόνης ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνης της αγάπης. Η ωκυτοκίνη επιδρά στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου (το κέντρο των συναισθημάτων), μειώνει το άγχος και ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν και της γαλήνης. Τα παραπάνω ενισχύουν, επίσης, την υγεία της καρδιάς και την ισορροπία της αρτηριακής πίεσης.
  • Εξισορροπεί το νευρικό σύστημα: Σε συνέχεια των παραπάνω, το άγγιγμα και πολύ περισσότερο η αγκαλιά, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο επιτελεί χαλαρωτική και ανασταλτική δράση στον οργανισμό. Βιολογικά, η αγκαλιά ενισχύει τη σωματική και συναισθηματική μας ισορροπία και μάς κάνει να νιώθουμε ασφαλείς.
  • Καταπολεμά την κατάθλιψη, το αίσθημα της μοναξιάς, τους φόβους και τον πόνο: Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ελαφρύ άγγιγμα μέχρι μια σφιχτή αγκαλιά βοηθούν στον κατευνασμό των παραπάνω δύσκολων καταστάσεων, αυξάνουν τα θετικά συναισθήματα και την αισιοδοξία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Έχει αποδειχθεί ότι, όταν διανύουμε μία στρεσογόνα περίοδο και είμαστε αγχωμένοι, είμαστε πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσουμε. Έτσι, αφού η αγκαλιά μάς προστατεύει από το στρες, μάς κρατά πιο υγιείς και προστατευμένους από τις ασθένειες.
  • Έχει αναπτυξιακή αξία: Το άγγιγμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα βρέφη και τα παιδιά κατά την ανάπτυξη τους, καθώς έτσι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα σωματικά τους όρια, δένονται με τους σημαντικούς ανθρώπους γύρω τους, βιώνουν συναισθήματα στοργής και τρυφερότητας και αισθάνονται προστασία.
  • Αποκαθιστά τις σχέσεις μετά από μία σύγκρουση: Εκτός του ότι η σωματική επαφή ενισχύει τις σχέσεις και τη συναισθηματική εγγύτητα γενικά, έρευνες έχουν δείξει ότι ο εναγκαλισμός μετά από έναν καυγά μάς κάνει να βιώνουμε πιο έντονα θετικά συναισθήματα, σε σχέση με το πώς θα αισθανόμασταν αν η αποκατάσταση της σχέσης έμενε σε λεκτικό επίπεδο.

 

Η αγκαλιά μπορεί να περιγραφεί και ως «η χειραψία της καρδιάς». Μάς κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και καλύπτει μία από τις βασικές μας ανάγκες, αυτή της οικειότητας: Είμαστε προγραμματισμένοι ως όντα να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο και να ερχόμαστε κοντά σε σωματικό επίπεδο, όταν νιώθουμε τρυφερά συναισθήματα. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας Covid-19, για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μάς έλειψε το να αγγίζουμε και να αγκαλιάζουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Γι’ αυτό, αξίζει να επιδιώκουμε καθημερινά να αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας και αν δεν έχουμε κάποιον να μοιραστούμε μια αγκαλιά σε σταθερή βάση ή είμαστε πιο κλειστοί και διστακτικοί, μπορούμε να δίνουμε οι ίδιοι ένα χάδι στον εαυτό μας, κάτι που βάσει ερευνών, έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα.

 

Κείμενο: Αγγελική Κονιδάρη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας M.Sc. / Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

Βιβλιογραφία

Cane, W. (2013).  The Art of Hugging: The World-Famous Kissing Coach Offers Inspiration and Advice on Why, Where, and How to Hug, St. Martin's Griffin, US.

Keating, Κ. (1994). The Hug Therapy Book. Hazelden PES. ISBN 978-1-56838-094-0.

LePera, N. (2021). How to do the Work: Recognise your Patterns, Heal from your Past, Create your Self. Orion Publishing Co, London.


#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια