Πασχαλινές δραστηριότητες για παιδιά!


 Πασχαλινές δραστηριότητες για παιδιά!

Πλησιάζουν οι διακοπές του Πάσχα και οι μικροί μας μαθητές θα έχουν ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και ξεγνοιασιά! Ο ελεύθερος χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για όλους, κυρίως όμως για την ευαίσθητη φάση της παιδικής ηλικίας. 

Συγκεκριμένα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν μέσα από το παιχνίδι και την συντροφιά άλλων ανθρώπων. Παράλληλα μπορούν να επιλέξουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούν, αποφασίζοντας ποιες θα είναι αυτές και τον χρόνο που θα αφιερώσουν σε κάθε μια. Αυτό βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο αλλά να αποφασίζουν στηριζόμενα στις δικές τους ανάγκες. Μια ακόμη σημαντική δεξιότητα που μπορεί να εξασκηθεί σημαντικά στον ελεύθερο χρόνο είναι η δημιουργικότητα και η φαντασία.

Ωστόσο, παρατηρούμε πολλά παιδιά διαφόρων ηλικιών να επιλέγουν στον ελεύθερο χρόνο τους να παίζουν video games. Από τη μια πλευρά, μπορούμε να υπογραμμίσουμε κάποιες θετικά σημεία που μπορεί να έχουν αυτά. Για παράδειγμα προσφέρουν ευκαιρία για αλληλεπίδραση με συνομήλικους, ενώ κάποια παιχνίδια, ενισχύουν ορισμένες γνωστικές δεξιότητες (επίλυση προβλήματος, προσοχή κ.α.) Ωστόσο, χρειάζονται πάντα όρια και ισορροπία, τόσο στο χρόνο που ξοδεύει ένα παιδί στα video games, αλλά και στο είδος αυτών, καθώς ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι.

Είναι επομένως σημαντικό, ιδίως όταν είναι περίοδος διακοπών και υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος, η οικογένεια να προσπαθεί να εμπλέκει το παιδί σε ευχάριστες δραστηριότητες, δημιουργώντας ένα ευχάριστο κλίμα για όλους. Αυτό, βοηθά να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, να υπάρχει ευκαιρία για συζήτηση, μοίρασμα αλλά και πολύ παιχνίδι.

Πώς μπορούμε λοιπόν να προσφέρουμε ευκαιρίες για διασκέδαση, μακριά από οθόνες, οι οποίες παράλληλα να έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα;

Παρακάτω προσφέρονται κάποιες ιδέες για δραστηριότητες, μέσω των οποίων, τα παιδιά μπορούν να εξασκήσουν την οπτική και ακουστική τους μνήμη, την λεπτή κινητικότητα αλλά και την δημιουργικότητα και την φαντασία τους! 

Tip : Μπορείτε να προσαρμόσετε τις δραστηριότητες ή το επίπεδο δυσκολίας τους, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού, το γνωστικό και νοητικό του επίπεδο. 

Κατεβάστε δωρεάν το αρχείο με τις δραστηριότητες εδώ,

Καλή διασκέδαση!

Διαμαντοπούλου Κατερίνα

Ψυχολόγος- Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια