Συναισθηματική ωριμότητα: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και γιατί είναι σημαντική.

 


Η ψυχική υγεία και ισορροπία αποτελούν στις μέρες μας βασικό ζητούμενο για όλους μας, ταυτόχρονα, όμως, για τους περισσότερους φαίνεται να είναι μία δύσκολη εξίσωση. Ένα από τα βασικά στοιχεία της εξίσωσης αυτής είναι και η συναισθηματική ωριμότητα, η οποία δεν ταυτίζεται με την ωριμότητα ως γενικό χαρακτηριστικό, ούτε έχει να κάνει απαραίτητα με την ηλικία., αλλά σχετίζεται περισσότερο με τα συναισθήματα, τις σχέσεις και τη διάθεση προσωπικής εξέλιξης.

Πολύ συχνά, ακούμε σε συζητήσεις περί σχέσεων και συμπεριφορών φράσεις όπως: «Δεν ξέρει να φερθεί σωστά, είναι τελείως ανώριμος/η». Συνήθως καταλαβαίνουμε την έννοια του «ανώριμου», όμως κατά πόσον γνωρίζουμε τι σημαίνει επί της ουσίας να είσαι συναισθηματικά ώριμος άνθρωπος;

Σε γενικές γραμμές, ως συναισθηματικά ώριμο χαρακτηρίζουμε έναν άνθρωπο που έχει επίγνωση των συναισθημάτων του, τα εκφράζει, τα ρυθμίζει, δεν είναι έρμαιο τους και μπορεί να διαχειρίζεται τις καταστάσεις με ψυχραιμία και σταθερότητα. Ωστόσο, η συναισθηματική ωριμότητα έχει και άλλες πτυχές.

Παρακάτω θα δούμε κάποια από τα πιο σημαντικά συστατικά της συναισθηματικής ωριμότητας:

  • Αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση: Ο συναισθηματικά ώριμος άνθρωπος γνωρίζει πολύ καλά τον εαυτό του, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του, και επιπλέον αγαπά και εκτιμά το ποιος είναι, αποδεχόμενος όλες τις πλευρές του. Έτσι, δεν φοβάται να δείξει ότι είναι ατελής, ότι κάνει λάθη, ούτε αναζητά συνεχώς την αποδοχή και την επιβεβαίωση από τους γύρω του. Εν ολίγοις, είναι ελεύθερος από κόμπλεξ και ανασφάλειες, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, και σε κάθε περίπτωση αυτά είναι συνειδητά και «δουλεύονται».
  • Αποδοχή: Η αποδοχή ως έννοια είναι θεμελιώδης όσον αφορά τη συναισθηματική ωριμότητα. Η αποδοχή του εαυτού μας, του παρελθόντος μας, της πραγματικότητας, των βασικών δεδομένων της ζωής, η αποδοχή των άλλων και η παραίτηση από την προσπάθεια να τους αλλάξουμε, είναι βασικά βήματα στον δρόμο προς την ωριμότητα.
  • Ευθύνη: «Ξέρω ότι έχω ωριμάσει όταν πλέον δεν χρειάζεται να κρίνω ή να κατηγορώ οποιονδήποτε άλλο για οτιδήποτε μου συμβαίνει»- Anthony de Mello. Η ανάληψη ευθύνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συναισθηματική ωριμότητα. Το ώριμο άτομο δεν απεκδύεται των ευθυνών του, αποδίδοντας τες σε άλλα άτομα ή σε καταστάσεις. Αντίθετα, πάντα αναρωτιέται για το πού μπορεί το ίδιο να έχει συμβάλει σε ένα αποτέλεσμα και αποδέχεται το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.
  • Ακεραιότητα: Εδώ δεν εννοούμε μόνο την ειλικρίνεια ή την εντιμότητα, αλλά επιπλέον ότι η εξωτερική ζωή του ατόμου συμπίπτει με την εσωτερική. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική συμπεριφορά του συμφωνεί με τις αρχές, την ηθική, τις σκέψεις του και αυτές οι δύο πλευρές συντελούν σε  έναν συνεπή εαυτό.
  • Ανοικτότητα: Η ιδιότητα αυτή σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο γύρω μας, σε νέα πράγματα, σε αλλαγές, σε ερεθίσματα, σε εμπειρίες, σε ιδέες, σε διαφορετικές απόψεις, στο να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, να παραδεχτούμε αλήθειες που μάς δυσκολεύουν. Αν παρατηρήσουμε γύρω μας, τα «κλειστά» μυαλά δεν είναι και τα πλέον ώριμα.
  • Προσαρμοστικότητα: Πρόκειται για μία από τις βασικές δεξιότητες που χρειαζόμαστε στη ζωή. Όσο περισσότερο εργαζόμαστε με τον εαυτό μας και εκπαιδευόμαστε σε ένα σταθερό δεδομένο της καθημερινότητας, που δεν είναι άλλο από την αλλαγή, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις διάφορες μεταβολές και προκλήσεις που συναντάμε.
  • Ανοχή στη ματαίωση: Η ωριμότητα που έχει κατακτήσει κανείς τον βοηθά να διαχειρίζεται πιο ψύχραιμα και στωικά τις δυσκολίες, τις ματαιώσεις και τον πόνο, δηλαδή να διαθέτει ψυχική ανθεκτικότητα. Σε αυτό συντελεί η αποδοχή του ότι τα παραπάνω αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, μάς ωθούν να «χτίζουμε» χαρακτήρα και να εξελισσόμαστε συνεχώς.
  • Ευαισθησία και ενσυναίσθηση: Ένας ώριμος άνθρωπος διαθέτει ευαισθησία, δηλαδή καλή αίσθηση των πραγμάτων και των συναισθημάτων, αλλά και ενσυναίσθηση προς τους άλλους. Τις ιδιότητες αυτές τις έχει πρώτα κατακτήσει απέναντι στον εαυτό του, συνεπώς μπορεί να τις προσφέρει και στους γύρω του.
  • Όρια: Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι έχουν όρια, ευέλικτα μεν, σταθερά δε. Δεν φοβούνται να πουν όχι, δεν καταπιέζονται να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν, δεν ανέχονται καταστάσεις και συμπεριφορές που τούς κάνουν να νιώθουν άβολα κλπ. Αντίστοιχα, σέβονται τα όρια των άλλων.
  • Υγιείς σχέσεις: Όταν διαθέτουμε συναισθηματική ωριμότητα έχουμε μία υγιή σχέση με τον εαυτό μας. Άμεση συνέπεια αυτού είναι το να δημιουργούμε υγιείς σχέσεις και με τους άλλους, με αυθεντικότητα και νόημα, χωρίς εξιδανικεύσεις και εξαρτήσεις. Ακόμη, η ωριμότητα μάς κάνει να συμφιλιωθούμε και με τη μοναξιά μας, που κάποιες φορές είναι πιο χρήσιμη από το να υπάρχουμε διαρκώς μαζί με άλλους, μόνο και μόνο για να μην είμαστε μόνοι.
  • Ταπεινότητα: Αν βρίσκεσαι σε ένα υψηλό επίπεδο ωριμότητας, γνωρίζεις καλά ότι οι άνθρωποι είμαστε πολύ μικροί και δεν πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας. Η ταπεινότητα και η σεμνότητα αποτελούν «ώριμα» χαρακτηριστικά.

 

Η κατάκτηση της συναισθηματικής ωριμότητας είναι μία μακρά διαδρομή, όπως και η ανακάλυψη του εαυτού μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, εφόσον το επιθυμούμε και το επιδιώκουμε, συνεχίζουμε να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και να ωριμάζουμε σε όλα τα επίπεδα.

Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία, να απολαμβάνουμε εσωτερική ισορροπία, να έχουμε μία αίσθηση ικανοποίησης, πληρότητας και ευτυχίας στη ζωή μας και να δημιουργούμε ώριμες και όμορφες διαπροσωπικές σχέσεις, είναι σημαντικό να στοχεύσουμε προς τη συναισθηματική μας ωριμότητα και να εργαζόμαστε καθημερινά με τον εαυτό μας προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Κείμενο: Αγγελική Κονιδάρη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας M.Sc./Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια



#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια